Thursday, May 25, 2017

Buku : Tulis! Jangan takut-takut.


'Perbaiki bahasa. Tulislah sesuatu yang menambah kekayaan akal & jiwa' - Tulis! Jangan Takut-takut.

Ya, saya sedang baca buku ni. Sikit lagi nak habis.


Bagi saya, buku ini umpama motivasi untuk langkah pertama ke arah "tulis dan terbit buku pertama". Saya bukanlah penulis, tetapi saya gemar menulis. Masih lagi belajar dan tercari-cari hala tuju untuk menulis.

Benarlah kata penulis & mereka yang lebih mahir, jadikanlah facebook sebagai ruang melatih diri menulis maklumat yang berbaloi untuk dibaca dan berusaha menulis menggunakan ejaan yang lengkap.

Sekarang ni, facebooklah tempat saya berlatih (walaupun selalunya entah apa yang saya kongsikan). Yang mana memberi manfaat, maka ambillah.

P/s: Jangan tegur jerawat manis akak tu. kehkeh.

Hormat


Aku : Mengapakah dia? Apa aku ini tunggul kayu hingga boleh herdik aku begitu?

Kalbu: Kau kan orang muda. Tahan sajalah.

Aku :  Hormat itu dari yang muda kepada si tua semata, begitu maksudmu? Apakah aku yang muda tiada hak untuk dihormati? 

Kalbu : Ah, kau pun tahu. Dunia tak pernah adil.

Wednesday, May 24, 2017

Sahur Drop Box - Delivery For Sahur



Kisah SAHUR DROPBOX kami.



Ramadhan bakal datang. Maka teringatlah kisah tahun lepas waktu kami jalankan projek sahur dropbox. Hehe.
Mulanya idea nampak macam goyang, tapi sungguh tak sangka, ramai juga yang order sampaikan dah ada pelanggan tetap untuk penghantaran sahur. Serius, serius.
Siangnya saya kerja. Malam dan sebelum sahur bantu suami untuk sahur dropboxnya.
Begitulah kata pepatah, bukankah dibelakang suami yang hebat itu ada isteri yang power juga, hehe.






Ada satu hari, seorang doktor telefon beritahu, ada sepasang suami isteri yang buta. Isterinya baru bersalin secara pembedahan. Doktor yang baik hati tolong bayarkan 3 hari berturut-turut untuk makan sahur mereka (isteri tumpang makan juga) kerana sukar nak keluar mencari makan.
Dalam pada tu, banyak juga tempahan dari nurse-nurse yang berkerja shif malam.
Nampak tak? Nampak tak? Dah bagi hint tu, di mana mudah nak menambah jumlah pelanggan.
Ada yang order dari tempat jauh, sampai runner akak pun pancit. Haha.






Itulah pengalaman jatuh bangun kami. Banyak perkara yang boleh belajar dari situ. Sesuatu benda ni, kalau betul-betul nak, insyaAllah boleh jadi. Dimana ada kemahuan, disitu ada jalan.
Persoalannya ada sesiapa nak buat delivery sahur sekitar Sg Pelek dan Pantai Sepang Putra ni? Akak nak order ja kalau ada. Hehehehe.
Tahun ni kami tak buat dah na.









Nuffnang Adds