Health

Mandian untuk anak ekzema

April 12, 2017

Kadang-kadang kuat sembang bukan cerita apa pun. Sembang bab mandi pun boleh lama. Cara mandikan anak yang kulit sensitif atau yang ada masalah ekzema.

Saya kongsi benda mudah-mudah, yang kita boleh buat sama-sama dirumah.
 Elak mandi air panas sebab ia akan buat kulit bertambah kering

 Produk mandian : kalau boleh, cari jenis 'gentle cleanser', unscented, fragrance free, dye free. Campuran bahan-bahan ni berpotensi buat iritasi pada kulit. Contoh : cetaphil gentle cleanser (contoh saja, tak ada share mana-mana company hehe)

 Elak produk mandian yang ada kandungan alkohol sebab ia juga buatkan iritasi kulit (terutama waktu tengah teruk).

 Elakkan guna sabun yang berbuih-buih. Jadi tak bolehlah mandi buih ya dik. Hehe.

 Cara nak lap : elak lap kulit dengan cara menggosok atau 'scrubbing'. Kita 'dap-dap' saja dah cukup.

 Lepas siap mandi dan lap, lekas-lekas sapu pelembap ke seluruh badan anak atau tempat-tempat yang sensitif dan kering. Paling bagus kalau dapat sapu pelembap dalam masa 3 minit selepas mandi.

Antara yang elok, carilah oil-free moisturizer, contohnya Cetaphil moisturizing cream.


Bab ekzema ni panjang, dan ianya bukan sekadar krim.
_
Saya bukan Pakar Kulit, yang mana elok, boleh ikut. Mai lah jumpa di Klinik Siti Tanjung Sepat, boleh sembang lama.

You Might Also Like

4 comments

SUBSCRIBE

Like us on Facebook