Wednesday, April 12, 2017

Mandian untuk anak ekzema

Kadang-kadang kuat sembang bukan cerita apa pun. Sembang bab mandi pun boleh lama. Cara mandikan anak yang kulit sensitif atau yang ada masalah ekzema.

Bukan semua emak-emak ada handphone, apatah lagi internet (terutama yang duduk kawasan pedalaman sikit). Tunjuk cara, belajar sama-sama, okeh?


Saya kongsi benda mudah-mudah, yang kita boleh buat sama-sama dirumah.
 Elak mandi air panas sebab ia akan buat kulit bertambah kering

 Produk mandian : kalau boleh, cari jenis 'gentle cleanser', unscented, fragrance free, dye free. Campuran bahan-bahan ni berpotensi buat iritasi pada kulit. Contoh : cetaphil gentle cleanser (contoh saja, tak ada share mana-mana company hehe)

 Elak produk mandian yang ada kandungan alkohol sebab ia juga buatkan iritasi kulit (terutama waktu tengah teruk).

 Elakkan guna sabun yang berbuih-buih. Jadi tak bolehlah mandi buih ya dik. Hehe.

 Cara nak lap : elak lap kulit dengan cara menggosok atau 'scrubbing'. Kita 'dap-dap' saja dah cukup.

 Lepas siap mandi dan lap, lekas-lekas sapu pelembap ke seluruh badan anak atau tempat-tempat yang sensitif dan kering. Paling bagus kalau dapat sapu pelembap dalam masa 3 minit selepas mandi.

Antara yang elok, carilah oil-free moisturizer, contohnya Cetaphil moisturizing cream.


Bab ekzema ni panjang, dan ianya bukan sekadar krim.
_
Saya bukan Pakar Kulit, yang mana elok, boleh ikut. Mai lah jumpa di Klinik Siti Tanjung Sepat, boleh sembang lama.

4 comments:

♥MAMASYAZA♥ said...

thanks atas perkongsian ni...amat berguna

Irfa said...

Pls imunisasi 3 bulan ank sy kulitnya sgt teruk dan doc kt eczema
Alhamdulillah skrg dh 1 tahun 3 bon dh cntik kulit nya
Mmg struggle jgk la tggu baik

Najwa.H said...

sama-sama kak Mamasyaza

Najwa.H said...

Alhamdulillah Irfa dah baik anaknya

Nuffnang Adds