Cooking

Resepi laksa Sarawak

July 06, 2017

Hai, hari ni akak kongsikan resepi laksa sarawak menggunakan Pes Laksa Sarawak Hj Manan.
Resepi ini asalnya dari Fb : Nuril Nuril Shifrah Hamidi

LAKSA SARAWAK
===============

Bahan-bahannya ialah:
1. Pes laksa Sarawak Hj. Manan- 200gm.
2. Bihun satu bungkus.
3. Santan- 250mls
4. Udang laut-300gm.
5. Dada ayam- 1/2 ketul.
6. Taugeh- 200gm
7. Telur ayam- 2biji
8. Daun sup/ketumbar- seikat
9. Garam
10. Sedikit perasa masakan
Cara-cara penyediaan rujuk gambar dibawah.


Bihun dicelur dengan air panas




 Udang tadi direbus sebentar. Kemudian ketepikan.





Masukkan pes laksa sarawak Hj. Manan ke dalam air rebusan udang tadi. Kacau sebentar. Kemudian tambahkan sedikit air. Ni korang agak-agak. Jangan terlampau cair. Kemudian masukkan santan. Dan kacau.. korang akan rasa aroma harum pes laksa Hj. Manan ni satu rumah. Hihihihi.

Untuk satu pek pes laksa ni boleh buat 5-6 orang makan.

*kalau korang nak dapatkan pes laksa sarawak Hj. Manan ni boleh contact akak terus.




Dada ayam 1/2 ketul tadi, rebus sampai empuk.
Lepas tu sejukkan sekejap.
Kemudian carikkan isi ayam macam gambar diatas.




2 biji telur dipukul. Kemudian goreng dadar.

Dah sejuk, korang boleh potong halus.


Taugeh dicelur sebentar



Bahan yang sudah siap dipotong




Sambal belacan ni penting sebagai penambah perisa laksa sarawak.

Sambal belacan superb ~MIL STYLE.
=============================

Bahan-bahannya ialah:

1. sedikit cili api
2. 3 biji bawang merah
3. 2 ulas bawang putih
4. Sedikit lada kering
5. Belacan
6. Sedikit lengkuas
7. Asam limau
8. Garam

Semua bahan diatas korang tumbuk sampai lumat.
Baru ada rasa umphhhhh!
Kemudian, panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan sampai naik bau.
Letak sedikit garam.




Tadaaa! Sangat menyelerakan.

Mana nak dapatkan Pes Laksa Sarawak Hj Manan ni?

Hubungi : 019-5983617 (Nuril)




You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE

Like us on Facebook